U trendu

Galijašević: Akcija zabrane ulaska iz SRB pokrenuta 2016.

BANJALUKA – Zabrana ulaska u BiH određenim ličnostima iz Srbije pokrenuta je krajem 2016. i ne samo da otkriva različit profil ličnosti pod zabranom, već ukazuje i na širinu zahvata u kulturno i društveno tkivo Srbije, koje se proglašava pretnjom po nacionalnu bezbednost BiH, izjavio je danas stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

U poslednjih nekoliko dana ulazak u BiH iz Srbije zabranjen je bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću, uglednom advokatu Goranu Petronijeviću i istoričarima Aleksandaru Rakoviću i Milošu Koviću.

Galijašević kaže da je to tek vrh ledenog brega u određivanju Srbije kao neprijateljske države i njenih istaknutih građana kao izvora aktivne pretnje bezbednosti zemlje.

Reč je o robusnoj i sistematskoj akciji pokrenutoj krajem 2016. pod nazivom „Operativni prodor Ušće“, a širi spisak zabrane od 2018. pokazuje kontinuietet akcija i ove operacije, naveo je Galijašević u izjavi za Srnu.

U osnovi ovog obaveštajnog prodora, dodao je, nalazi se sedam kategorija aktivnosti koje Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA) ofanzivno sprovodi u odnosu na Srbiju – planiranje i usmeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korištenje, analiza i produkcija, ocena, stavljanje na raspolaganje, korelacija i naredbu o dejstvu, kao i preduzimanje agresivnih akcija i primena nasilnih metoda.

„Šta konkretno, u kontekstu ovih kategorija, znače planirane mere, na koja lica iz Srbije se sprovode i gde – šta operativci OBA rade u ‘Sandžaku’, a šta u Beogradu u aktivnostima državljana Srbije povezanih sa vehabijama iz Maoče, Dubnice i Sarajeva, te šta Srbiju očekuje na proleće i kakva je uloga regionalnih struktura, u državama okruženja – to je već pitanje za obaveštajno- bezbednosne strukture Srbije“, kaže Galijašević.

Jer, prema njegovim rečima, „u BiH nema ni minimalnog, a pogotovo adekvatnog nadzora nad aktivnostima ove muslimanske milicije sa statusom zajedničke Obaveštajne službe“.

Jedan od problema, ukazao je on, jeste ozbiljna konspiracija u kojoj učestvuju i mnogi kadrovi iz Republike Srpske u ovoj agenciji, tako da niko sa sigurnošću ne može reći ko je sve iz Srbije imenovan kao pretnja i kome je sve zabranjen ulazak u BiH, broj takvih lica je očito ogroman.

„U dokumentu iz avgusta 2018. kao neprijatelji BiH označeni su Veterani Republike Srpske, Ravnogorski pokret, Moto-klub ‘Noćni vukovi’, Udruženje Republika Srpska -Čast otadžbine, Zahar Prilepin, Aleksandar Raković, Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić i (preminuli) Miroslav Lazanski“, naveo je Galijašević i dodao da je su ovo samo najzvučnija imena sa spiska bezbednosno opasnih po BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar