U trendu

Gana: ECOVAS preispituje sankcije Maliju, Gvineji i B. Faso

AKRA – Lideri država zapadne Afrike, članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) sastali su se danas u glavnom gradu Gane Akri kako bi razmotrili sankcije uvedene trima zemljama koje su pod vojnom upravom.

Šefovi država članica ECOVAS okupili su se kako bi procenili dosadašnje napore za obnovu civilne vlasti u Maliju, Gvineji i Burkini Faso, prenosi portal Frans 24.

Mali je pretrpeo državne udare u avgustu 2020. i maju 2021. godine, Gvineja u septembru 2021. godine i Burkina Faso u januaru ove godine.

U strahu od širenja korona virusa u regionu ozloglašenom po vojnim udarima, ECOVAS je uveo oštre trgovinske i ekonomske sankcije Maliju, a nešto blaže restriktivne mere Gvineji i Burkini Faso.

ECOVAS je u januaru uveo trgovinski i finansijski embargo Maliju nakon što je vojna hunta u toj zemlji predstavila plan vladavine od pet godina.

Restriktivne mere su teško pogodile tu siromašnu zemlju bez izlaza na more, čija je ekonomija već pod pritiskom višedecenijske džihadističke pobune.

Posle nekoliko meseci neizvesnih pregovora, vlasti Malija su u sredu odobrile plan za održavanje predsedničkih izbora u februaru 2024. godine, a glasanju će prethoditi referendum o reviziji Ustava u martu 2023. godine i parlamentarni izbori krajem 2023. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.