U trendu

General SAD: Nema odbrane od mnogobrojnih ruskih raketa

SAD i njihovi saveznici „nemaju odbranu“ od velikog broja krstarećih raketa koje se lansiraju sa kopna, kakve je Rusija nedavno rasporedila. To je izjavio visoki američki general Džon Hajten, koji se nalazi na čelu Strateške komande američke vojske.

On je američkim poslanicima rekao da jedna krstareća raketa lansirana sa kopna ne predstavlja značajnu pretnju, ali je upozorio da se situacija menja ako se lansira veći broj raketa, prenosi AFP.

„Mi nemamo odbranu od toga, pogotovu kad je reč o odbrani naših evropskih saveznika“, istakao je Hajten u obraćanju članovima Komiteta oružanih snaga američkog Senata.

„Taj sistem može da u dometu ima i da ugrozi većinu evropskog kontinenta u zavisnosti od toga gde je raspoređen… To je razlog za zabrinutost i mi ćemo morati da smislimo kako da se sa tim uhvatimo u koštac kao zemlja“, rekao je američki general.

Hajten je upozorio i na sve veću pretnju po američke satelite, važnu komponentu američkog globalnog bezbednosnog aparata, istakavši da Kina i Rusija razvijaju tehnologije za ciljanje tih satelita u slučaju sukoba.

Američki zvaničnici nisu opisali raketu koju su Rusi rasporedili, ali eksperti tvrde da bi ona lako mogla biti opremljena nuklearnom bojevom glavom.

SAD su više puta optuživale Rusiju za raspoređivanje sistema krstarećih raketa baziranog na kopnu koje predstavlja kršenje američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja iz 1987. godine, podseća francuska agencija.

Rusija tvrdi da nije prekršila taj sporazum i za njegovo kršenje optužuje Vašington.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.