U trendu

Gigantske „lale“ u novom parku za Njujorčane

NJUJORK – Novi javni park iznad reke Hadson sa 132 betonske „lale“ otvoren je za stanovnike Njujorka. Veštačko ostrvo, koje je koštalo oko 260 miliona dolara, finansirali su uglavnom milijarder Beri Diler i njegova supruga Dajen fon Firstenberg, tvorac projekta.

Malo ostrvo, kojem se može pristupiti s dva pešačka mosta, nudi bujne zelene površine i slikovit pogled na južni Menhetn i Nju Džersi za one koji žele da „pobegnu“ iz grada a da se zaista ne udalje od njega.

„Lale“ koje čine bazu parka Litl ajlend, od kojih je svaka jedinstvena i teži do 75 tona, napravljene su u saveznoj državi Njujork. Dovezene su 210 kilometara niz reku Hadson, pre nego što su ih dizalicom podigli na lokaciju i napunili zemljom.

Dizajner pejzaža Signe Nilsen, koji je odgovoran za gigantski dizajn saksije u parku koji sadrži više od 350 vrsta cveća, kao i grmlja i drveća, želeo je da posetioci „napuste grad, saobraćaj i dođu u prostor i samo se iznenade“, prenose agencije.
„I nadamo se da će na kraju njihove šetnje, ili trčanja ili bilo čega drugog, otići mirniji i srećniji nego kad su stigli“, rekaon je Nilsen.

Izvršna direktorka parka Triš Santini kazala je da je ovo prostor koji može da pomogne izlečenju duše nakon svih trauma koje su građani prošli tokom pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.