U trendu

Gilejn Maksvel proglašena krivom za podvodjenje tinejdžerki Epstinu

Britanska bogatašica Gilejn Maksvel proglašena je krivom za regrutovanje tinejdžerki koje je seksualno zlostavljao američki milioner Džefri Epstin.

Sudjenje je trajalo mesec dana, a četiri žene su iznele detalje o seksualnom zlostavljanju devojaka od kojih su neke imale samo 14 godina, tokom ’90-tih i početkom 2000-ih u Epstinovim raskošnim kućama na Floridi, u Njujorku i Nju Meksiku, preneo je Glas Amerike.

Porota je većala punih pet dana pre nego što je proglasila Maksvel krivom za pet od šest tačaka optužnice.

Postoji verovatnoća da će provesti dugi niz godina u zatvoru, što je ishod koji odavno traže žene koje su se godinama borile da Gilejn Maksvel odgovara zbog svoje uloge u podvodjenju Epstinovih mladih žrtava – seksualnom zlostavljanju u kome je ponekad i sama učestvovala.

Odbrana je tvrdila da je Maksvel žrtva osvetoljubivosti i pokušaja da se tužiteljkama pruži osećanje pravde koje im je uskraćeno kada je njihov glavni krivac, Epstin, izvršio samoubistvo pred početak sudjenja 2019.

Tokom suđenja, tužioci su pozvali 24 svedoka da poroti opišu kako je izgledao život u Epstinovim kućama.

Pokazani su i bankovni podaci iz kojih se vidi da je Epstin uplatio 30,7 miliona dolara na račun Gilejn Maksvel, koja mu je godinama bila prijateljica, jedno vreme devojka, a kasnije radila za njega.

Međutim, u centru optužbe bilo je svedočenje četiri žene koje su rekle da su, kao vrlo mlade, bile žrtve Maksvel i Epstina.

Maksvel (60) je odlučno odbacila optužbe preko svojih advokata. Ipak je dbila da preuzme rizik i izadje da svedoči, a sudiji je poručila: „Vlada nije dokazala svoj slučaj tako da nema razloga da svedočim“.

Sudjenja koja se odnose na Epstina i Maksvel još nisu završena. Maksvel treba da se sudi na osnovu dve tačke optužnice za davanje lažnog iskaza pod zakletvom.

Sudski procesi koje se odnose na optužbe za zlostavljanje se takodje nastavljaju, uključujući tužbu Virdžinije Džufri, koja tvrdi da je bila primorana da ima seksualni odnos sa princom Endrjuom kada je imala 17 godina. Endrju je porekao njene optužbe a veruje se da to sudjenje neće skoro početi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar