U trendu

GONG pozdravlja odluku US o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama u HR

ZAGREB – Hrvatsko nestranačko udruženje građana GONG pozdravio je odluku Ustavnog suda kojom se ukida Zakon o izbornim jedinicama i poručuju da očekuju da hrvatski sabor u što kraćem roku pristupi izmeni Izbornih zakona.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, koja ističe da granice budućih izbornih jedinica treba što više da se podudaraju sa upravno-teritorijalnim jedinicama, na tragu je predloga GONG-a o podeli Hrvatske na šest izbornih jedinica, saopšteno je iz ovog udruženja.

Prema tom predlogu, Hrvatska bi umesto na deset bila podeljena na šest izbornih jedinica, a zadržale bi se postojeće jedinice za dijasporu i nacionalne manjine.

Granice izbornih jedinica bi odgovarale županijskim granicama, ali i istorijskim granicama hrvatskih pokrajina – Slavonija, Dalmacija, Istra i Rijeka, Zagorje i Međimurje, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica.

Jedinice bi davale nejednak broj mandata, od 17 do 29, zavisno od ažuriranog popisa birača koji žive u tim jedinicama.

I u samoj odluci Ustavnog suda navedeno je da granice izbornih jedinica treba što je više moguće da se podudaraju sa administrativnim granicama upravno-teritorijalnih jedinica, uz uvažavanje prirodnih granica.

Iz GoNG-a podržavaju upozorenje Ustavnog suda da se promene u broju birača u opštim izbornim jedinicama određenim Zakonom o izbornim jedinicama moraju stalno pratiti i po potrebi periodično usklađivati sa stvarnim brojem birača u njima.

Pritom vrlo bitnim smatraju upozorenje Ustavnog suda da registar birača mora pružati verodostojne podatke, što sada nije slučaj.

„Naime, popis stanovništva pokazao je da u Hrvatskoj s uobičajenim mestom stanovanja ima 3.177.740 punoletnih državljana, što je za 496.925 manje od broja birača – punoletnih državljana s prebivalištem iz Registra birača“, ističu iz GONG-a, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.