U trendu

Grad pod kontrolom etiopijske vlade pao u ruke Tigrajaca

LALIBELA – Tigrajske snage osvojile su grad Lalibela u Etiopiiji, manje od dve nedelje nakon što su vladine snage i njihovi saveznici preuzeli kontrolu nad gradom, rekao je danas očevidac za Rojters.

Lalibela je grad u regionu Amhara i mesto gde se nalazi kulturna baština UN.

Vladin portparol Legese Tulu nije odgovorio na zahteve za komentar o padu grada koje su osvojile snage odane Tigrajskom narodnom oslobodilačkom frontu (TPLF).

Portparol TPLF Getačo Reda takođe nije odgovorio na Rojtersov telefonski poziv.

Jedan od očevidaca koji je pričao za Rojters, kazao je da su specijalne snage iz regiona Amhara i njihovi saveznici, koji sarađuju sa etopijskom vladom, počeli da napuštaju Labelu u subotu uveče.

„Poslednji kontigent otišao je jutros. Čuli smo pucnjavu sa daljine prošle noći, ali su tigrajske snage povratile Lalibelu bez ispaljenog metka u gradu“, dodao je očevidac, koji radi kao hotelski recepcionar.

TPLF podružnice su preuzele kontrolu nad gradom početkom avgusta, ali su 1. decembra etiopijske trupe i njihovi saveznici iz Amhare osvojili grad.

U jednogodišnjem sukobu između savezne vlade i lidera severnog regiona Tigraja ubijeno je na hiljade civila, a milioni ljudi su morali da napuste svoje dmove, dok je devet miliona građana postalo zavisno od humanitarne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar