U trendu

Gradonačelnik Blajburga: Dolaze neonacisti iz pola Evrope

BLAJBURG – Gradonacelnik Blajburga Štefan Visotčnik kaže da nema ništa protiv komemoracije ustaškim žrtvama ubijenim krajem Drugog svetskog rata kod tog grada, ali ukazuje da zbog nje u taj grad sve više dolaze neonacisti iz pola Evrope.

„Mi protiv održavanja takvog okupljanja u spomen na stradale nemamo apsolutno ništa, baš kao niti protiv održavanja mise, pa je Grad Blajburg pomogao i da se na toj poljani umesto krsta koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik“, rekao je Visotčnik za hrvatski „Novi list“.

On je, međutim, naglasio da blajburške vlasti u poslednje vreme primećuju da se ovom obeležavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evrope, „pa je tako prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i različite grupe demonstranata koje se sve više šire prema samom gradu Blajburgu“.

Visotčnik kaže da vlastima u Blajburgu nije drago što njihov grad i Austrija kao država imaju „imidž koji ne zaslužuju“.

„Blajburg ne želi uz sebe vezivati negativne konotacije, pa sve ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. Kako bi se on rešio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija koje imaju vlast u rukama da nam pomognu da regulišemo stvari putem zakonskih okvira“, rekao je Visotčnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.