U trendu

Grčka i Izrael olakšavaju putovanja za vakcinisane osobe

ATINA – Grčka i Izrael potpisali su sporazum o ublažavanju ograničenja putovanja u Grčku za Izraelce koji imaju dokaz o vakcinaciji protiv kovida 19, što je potez Atine koji najavljuje korišćenje potvrde o imunizaciji ovoj zemlji kojom bi oživela svoj turistički sektor, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je grčki premijer Kirijakos Micotakis pokrenuo ideju o uvođenju standardizovanih sertifikata koji pokazuju da su putnici dobili imunizaciju na Kovid 19 kao sredstvo za otvaranje međunarodnih putovanja tokom letnje sezone.

„Moramo olakšati putovanja onima koji poseduju dokaze o vakcinaciji i to je ono što dogovaramo danas sa Izraelom“, rekao je Micotakis u ponedeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu.

Grčki premijer je poručio da bi izraelska brza kampanja imunizacije i današnji sporazum mogli da ukažu na put ka sličnim sporazumima sa drugim zemljama kasnije, što bi omogućilo turistima posetu zemlji bez dodatnih ograničenja.

Izrael je svetski lider u vakcinaciji, jer je više od trećine stanovništva primilo vakcinu Fajzer i Bajontek, a turizam koji u Grčkoj čini oko petine ukupne ekonomije i zapošljava svakog petog radnika, doneo je samo četiri milijarde evra prošle godine u odnosu na 18 milijardi u 2019. godini, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.