U trendu

Gulen osudio nedostatak nezavisnosti u turskom sudstvu

Fetulah Gulen, odbegli propovednik koga turske vlasti direktno optužuju za organizovanje neuspelog puča i protiv kojeg je izdat nalog za hapšenje, osudio je danas nedostatak nezavisnosti u sudstvu koji radi pod nalogom „autoritarnih vlasti“.

Država agencija Anadolija javila je da je sud u Istanbulu sinoć izdao nalog za hapšenje Gulena koji se od 1999. godine nalazi u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i kojeg turske vlasti direktno optužuju za organizovanje državnog udara 15. jula kada je stradalo oko 270 ljudi.

„U nekoliko navrata sam osudio pokušaj puča u Turskoj i negirao da imam bilo kakva saznanja o tome i da sam u to umešan“, rekao je Gulen u kratkom saopštenju i dodao da sudstvo u Turskoj nije nezavisno.

Prema njegovim rečima, nalog za njegovo hapšenje predstavlja „još jedan primer tendencije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ka autoritarizmu i udaljavanju od demokratije“.

Nalog za hapšenje Gulena otvora put ka podnošenju zvaničnog zahteva Vašingtonu za njegovo izručenje.

Gotovo 60.000 ljudi, medju kojima vojna lica, sudije i prosvetni radnici, suspendovano je ili otpušteno posle neuspelog puča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.