U trendu

Guskova: Srpska najvaĹžniji faktor postojanja BiH

PALE – Ruski akademik ?elena Guskova rekla je danas na Palama da je Republika Srpska najvaĹžniji faktor postojanja BiH.

Guskova je rekla i da je značaj Istočnog Sarajeva, Republike Srpske za budućnost cele BiH, ali i srpstva na balkanskom prostoru – ogroman.

„VaĹžno je da imamo budućnost ne samo u okviru jedinstvene zemlje nego, čini mi se, sada, Republika Srpska je najvaĹžniji faktor uopĹĄte postojanja BiH“, rekla je Guskova pre početka naučnog skupa „Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske“, koji se odrĹžava na Filozofskom fakultetu na Palama.

Ona je, prenosi Srna, izrazila zadovoljstvo činjenicom da Univerzitet u Istočnom Sarajevu radi 30 godina, da ima visoka dostignuća i uspešnu saradnju sa Srbijom i Rusijom.

„Raduje me ĹĄto ima dosta studenata i profesora, saradnja sa Srbijom, kao i uspeĹĄna saradnja sa Rusijom, sa VoronjeĹžom, Moskvom. OduĹĄevljena sam ĹĄto u VoronjeĹž svake godine na leto dolazi oko 200 studenata iz Istočnog Sarajeva“, navela je.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je 67 izuzetno kvalitetnih radova eminentnih stručnjaka iz regiona i okruženja prijavljeno za ovaj naučni skup, koji je počeo predavanjem Guskove.

Kulić je naveo da je cilj naučnog skupa da se naučnim činjenicama osvetli politički, kulturni, naučni i prosvetni značaj Srba u Sarajevu kroz vekove, a posebno uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kulić je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu institucija od nacionalnog značaja koja se može pohvaliti vlastitom tradicijom, te da su rezultati koje je postigla Republika Srpska i Univerzitet u Istočnom Sarajevu za ovih 30 godina veoma impresivni.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu neodvojiv i najznačajniji stub ovoga grada jer u dve opštine okuplja osam fakulteta, a u svom sastavu ima ukupno 15 fakulteta i dve akademije.

Naučni skup organizuje Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Grad Istočno Sarajevo pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Srpske, a povodom obeležavanja 30 godina od stvaranja Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.