U trendu

Gutereš obećao podršku za veću bezbednost novinara

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je u razgovoru sa predstavnicima organizacija Reporteri bez granica (RSF) i Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) obećao podršku radi unapređenja bezbednosti novinara.

Generalni sekretar RSF Kristof Delor i izvršni direktor CPJ Džel Sajmon danas su Guterešu predstavii kampanju „Zštititi novinare“ kojom se apeluje na imenovanje specijalnog predstavnika UN za bezbednost novinara.

Delor je pozdravio snažno lično zalaganje generalnog sekretara Gutereša za bezbednost novinara i slobodno i nezavisno novinarstvo, kaže se u saopštenju RSF.

Kako se navodi, Gutereš veruje da su ta pitanja od suštinskog značaja za demokratiju i ljudska prava i obećao je da će preduzeti neophodne korake.

„Računamo na njega da UN postanu efikasnije kako bi novinari mogli da budu bolje zaštićeni“, rekao je Delor.

Izvršni direktor CPJ Džel Sajmon istakao je da je ovakva podrška generalnog sekretara UN ohrabrujuća dok se novinari širom sveta sve više suočavaju sa fizičkim i verbalnim napadima.

Cilj kampanje „Zaštititi novinare“ je da se uspostavi konkretan mehanizam za primenu međunarodnog prava kako bi se smanjio broj nastradalih novinara.

Poslednjih pet godina bile su najsmrtonosnije za novinare, kada je ubijeno na stotine novinara a mnogo više njih napadnuto samo zbog posla kojim se bave.

Ubistvo je krajnji oblik cenzure a kada se novinari ubijaju ugroženo je i pravo šire javnosti na informisanje, upozravaju Reporteri bez granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar