U trendu

Gutereš: Seksualno zlostavljanje treba iskoreniti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da seksualno zlostavljanje nadilazi mirovne misije i pogađa kompletne Ujedinjene nacije i istakao da ga treba iskoreniti jednom zauvek.

Gutereš je istakao da seksualna eksploatacija i zlostavljanje nisu samo problem mirovnih misija, već celokupnih Ujedinjenih nacija.

„Ne možemo dozvoliti da neopisivi zločini nekolicine zasene rad na hiljade muškaraca i žena, koji se pridržavaju vrednosti Povelje Ujedinjenih nacija“, rekao je Gutereš.

Lideri 57 država pridružili su grupi, koju je Gutereš oformio kako bi se sprečilo seksualno zlostavljanje i eksploatacija, preneo je AP.

Među njima se nalaze i zemlje, čije vojno ošoblje je optuženo za seksualne zločine, dok su služili u mirovnim misijama UN.

Prema istraživanju koje je uradila američka novinska agencija AP u poslednjih 12 godina, postoji oko 2.000 slučajeva navodnog seksualnom zlostavljanja i eksploatacije koje su uglavnom počinili pripadnici mirovnih misija i u manjem broju pripandici drugih agencija UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar