Gutereš: Pandemija ne treba da služi da uguši kritike

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas žaljenje što neke zemlje koriste pandemiju da uguše glasove neslaganja i ućutkaju medije.

„Koristeći pandemiju kao izgovor vlasti nekih zemalja preduzele su oštre bezbednosne mere, usvojile hitne mere da uguše neslagajuće glasove, ukinu najosnovnije slobode, ućutkaju nezavisne medije i blokiraju rad nevladinih organizacija“ rekao je šef UN.

Gutereš je izneo tu kritiku u snimljenom govoru na otvaranju zasedanja Saveta UN za ljudska prava, ali nije naveo imena zemalja.

Danas je počelo zasedanje ovog UN tela, na kome je predvidjeno virtuelno obraćanje nekoliko predsednika i premijera u segmentu na visokom nivou.

Savet zaseda u vreme kada raste zabrinutost po pitanjima kao što je vojni puč u Mjanmaru, hapšenje ruskog opozicionara alekseja Navaljnog i situacijama za ljudska prava u zemljama kao što su Etiopija i Šri Lanka.

„Restrikcije vezane za pandemiju služe kao izgovor da podriju izborne procese, oslabe opozicione glasove i uguše kritike“, rekao je Gutereš.

Gutereš je dodao da su branioci ljudskih prava, novinari, advokati, aktivisti i čak zdravstveni profesionalci bili na meti hapšenja, gonjenja ili mera zastrašivanja ili nadzora zbog kritikovanja mera za suzbijanje pandemije ili čak neuvodjenje mera.

Pored toga pristup vitalnim informacijama je ponekad bio blokiran dok su se dezinformacije množile, čak od strane nekih vodja, rekao je on ne navodeći imena.

Gutereš je veliki deo svog godišnjeg obraćanja pred Savetom UN za ljudska prava posvetio pandemiji kovida-19, ističući da je ona pojačala osetljivost i poremetila živote stotina miliona porodica koje su izgubile posao ili su im se istopili prihodi.

„Pandemija je neproporcionalno pogodila žene, manjine, starije, hendikepirane osobe, izbeglice, migrante i autohntono stanovništvo“, rekao je on i dodao da je ekstremno siromaštvo poraslo i da su godine napredovanja po pitanju jednakosti poništene.

On je takodje osudio „vakcinski nacionalizam“ i rekao da „deset zemalja dele izmedju sebe tri četvrtine doza vakcina protiv kovida-19 datih do sada“.

„Nesposobnost da se postigne ravnopravan pristup vakcinama predstavlja novi moralni propust i vraća nas unazad“, rekao je on.

Gutereš je takodje osudio rasizam, diskriminaciju, ksenofobiju i transnacionalnu pretnju „bele supremacije“ i neonacističkih pokreta i terorizma sa rasnom i etničkom motivacijom.

Pozvao je da se pojača borba protiv tih pojava i deluje zajedno na svetskom nivou da se prekine ta ozbiljna i rastuča pretnja.

SAD treba da obnove učešće u Savetu UN za ljudska prava posle dve i po godine odsustvovanje za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Savetu će se obratiti državni sekretar SAD Entoni Blinken, a takodje se očekuju obraćanja zapadnih ministara spoljnih poslova uključujući nemačkog ministra Haika Masa i Dominika Raba iz Britanije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.