U trendu

Gvatemala uhapsila tri zvaničnika zbog požara u domu

Vlasti u Gvatemali uhapsile su tri osobe donedavno zaposlene u prihvatilištu za mlade u kome je 40 devojčica nastradalo u požaru.

Tužilaštvo je saopštilo da su u ponedeljak pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu, zlostavljanju maloletnika i neizvršavanju dužnosti, uhapšeni sekretar socijalne službe Karlos Rodas, njegov zamenik Anahi Keler i direktor doma Santos Tores.

Tužilaštvo je navelo i da istražuju da li je u prihvatilištu bilo slučajeva trgovine decom namenjene prostituciji.

Branilac Karlosa Rodasa koji je kao i druga dva optužena prestao da radi za dom proteklog vikenda, advokat Huan Alberto Gevara rekao je da procenjuju njegovu pravnu situaciju.

„Kako kaže ustav, on je nevin dok se ne dokaže suprotno. Dugo ga poznajem i on je pravi profesionalac“, rekao je Gevara.

Ranije je predsednik Džimi Morales izjavio da je otpustio deo komandnog lanca državne socijalne službe, ali nije precizirao koliko je radnika dobilo otkaz. On je rekao da je njegova vlada zamolila FBI da pomogne u istrazi.

U požaru 8. marta u domu za nezbrinutu decu, u kome su pored dece bez roditeljskog staranja bile i maloletne žrtve zlostavljanja i zapostavljanja, deca-beskućnici i povratnici iz popravnih domova, nastradalo je 40 devojčica.

Vlasti su saopštile da je uzrok požara bio masovni pokušaj bekstva iz očajnih uslova u pretrpanom domu, u kome je umesto predvidjenih 500 boravilo oko 800 štićenika, i gde su mladji često bili žrtve maltretiranja starijih.

Deca su ranije tog dana pokušala da pobegnu, ali su uhvaćena, vraćena u spavaonice i tamo zaključana. Potom je u ženskom krilu u novom pokušaju bekstva zapaljen dušek, a vatra se proširila na dve spavaonice pune devojčica koje nisu mogle da pobegnu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.