U trendu

Haftar spreman na primirje, ako se ispune neki uslovi

MOSKVA – Komandant Libijske narodne armije, general Kalifa Haftar spreman je da pristane na primirje ako turski i sirijski najamnici napuste zemlju i ako Ankara prestane da snadbeva oružjem međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

„Prekid vatre bio bi posledica određenog broja uslova, koji bi trebalo da budu ispunjeni… Povlačenje sirijskih i turskih plaćenika, okončanje turskog snadbevanja oružjem Tripolija i likvidacija terorističkih grupa (u Tripoliju)“, rekao je Haftar za rusku agenciju RIA, a prenosi Rojters.

Međunarodno priznati libijski premijer Fajez al-Seradž izjavio je nedavno da su razgovore o obnavljanju mirovnih pregovora „nadglasali“ događaji na terenu usred neprekidnog granatiranja istočnih frakcija koje pokušavaju da zauzmu Tripoli.

„Prvo mora da postoji snažan signal od svih međunarodnih igrača koji pokušavaju da razgovaraju sa nama,“ rekao je on novinarima u morskoj luci u Tripoliju, koju su granatirale istočne snage.

Međunarodno priznata vlada Libije nakon tog napada suspendovala je u utorak pregovore o prekidu vatre pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar