Hajka na zubara koji je ubio najpoznatijeg afričkog lava

Na internetu i u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuta je prava hajka na Voltera Džejmsa Palmera, američkog stomatologa koji je platio dvojici organizatora safarija 50.000 evra da bi ubio lava crne grive u Zimbabveu.

Miljenik posetilaca Nacionalnog parka Hvange, lav po imeni Sesil, star 13 godina, bio je ponos i dika celog Zimbabvea, a onda je svirepo ubijen.

Najpre je namamljen iz rezervata, a zatim ranjem samostrelom i gonjen 40 sati pre nego što je dokrajčen vatrenim oružjem. Mrtvoj životinji je potom odrubljena glava, a koža odrana.

Ubistvom legendarnog lava, Volter Džejms Palmer, 50-godišnji zubar iz Minesote, postao je novi „državni neprijatelj“ na netu i u SAD-u.

Palmerovi nalozi na Fejsbuku i Tviteru zatvoreni su juče nakon što su bili preplavljeni napadima i najoštrijim komentarima, a na ulazu njegove ordinacije u Mineapolisu, prolaznici su plišanim igračkama i cvećem napravili svojevrsni memorijal u čast mrtvog lava.

Kako prenosi AFP, Palmer je proveo svega nedelju dana početkom jula u Zimbabveu, a tek su nakon njegovog odlaska vlasti nacionalnog parka i aktivisti za zaštitu životinja alarmirali medije o ubistvu lava.

U saopštenju koje je sinoć objavio, američki stomatolog izražava žaljenje zbog smrti lava, ali tvrdi da je bio uveren da je lov na Sesila bio legalno organizovan.

„Duboko žalim što je aktivnost koju volim i koju praktikujem odgovorno i u skladu sa zakonom dovela do smrti lava o čijem statusu zvezde nisam bio obavešten“, pravda se Palmer, dodajući da je „verovao lokalnim vodičima da je sve obavljeno u granicama zakona“.

Predstavnici nevladine organizacije za zaštitu divljih životinja Zimbabvea ZCT (Zimbabwe Conservation Taskforce), tvrde da su lovci učinili sve kako bi uništili ogrlicu sa GPS-om koju su Sesilu postavili istraživači kako bi pratili njegovo kretanje.

„Prema našim informacijama, Palmer je počinio slična zlodela i u drugim zemljama“, navodi Udruženje safari vodiča Zimbabvea.

Zubar iz Minesote je još 2009. godine privukao pažnju Njujork tajmsa zbog upotrebe samostrela u lovu na divlje zveri. Palmer se tada hvalio da je naučio da njime barata sa pet godina i da je sposoban da pogodi metu na razdaljini od 90 metara.

Godinu dana ranije, Palmer je osuđen na godinu dana zatvora uslovno i novčanu kaznu od 2.400 dolara zbog ubistva crnog medveda van rezervata, u Viskonsinu. I tada je izjavio da je „verovao lokalnim vodičima da je sve obavljeno u granicama zakona“.

Palmer, uostalom, nikada nije krio da voli da lovi zaštićene divlje životinje. Na svom Flickr nalogu postavio je fotografije na kojima pozira sa raznim „trofejima“: medvedom, lavom, nosorogom, bizonom, leopardom…

Talas indignacije koji je podstakao ubistvom Sesila, možda najbolje ilustruje saopštenje organizacije za zaštitu životinja PETA koja traži da „zubar bude izručen, osuđen i ako je moguće obešen“.

„Sesilova smrt je velika tragedija i strašan gubitak. Bio je ikona, jedna od najlepših životinja“, navode u Nacionalnom parku Hvange.

Lav je bio deo istraživačkog projekta naučnika sa Oksfordskog univerziteta koji su pratili njegovo kretanje pomoću GPS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.