U trendu

Hakerski napadi koštaju milione evra

RIM – Hakerski napadi u Evropi porasli su sa 432 u 2019. godine na 756 u prošloj godini, a u istragu o poreklu hakerskog napada na informatičku bazu podataka regije Lacio uključio se čak i američki FBI, piše agencija Ansa.

Kako navodi agencija, cilj je da se poređenjem podataka iz ranijih sličnih hakerskih napada u Italjli i drugim zemljama dođe do počinilaca.

Nakon konfuznih, i kako se pokazalo brzopletih, izjava prvog dana hakerskog napada, kada je optužena Rusija kao zemlja porekla ili ona koja pruža zaštitu hakerima, sada se otkrivaju nove činjenice.

List “La Stampa” ironično prenosi reči predsednika regije Lacio Nikole Zingaretija koji je na konferenciji za medije tvrdio da se radi o “terorističkom aktu”.

U međuvremenu je utvrđeno da je virus u sistem ušao na sasvim banalan način: jedan zaposleni je otvorio mejl sa ponudom za godišnji odmor uz sniženje od 95 odsto.

Zaposleni koji je radio od kuće je otvorio mejl i igrao da bi došao do “nagrade” što je omogućilo virusu, odnosno hakerima da “uđu” u sistem.

Tim povodom mediji pišu od važnom sigurnosnom pitanju, to jest činjenici da tako važan informatički sistem nije bio bolje zaštićen od hakerskih napada.

Prema podacima Evropske komisije, najčešci ciljevi hakerskih napada su zdarvstvene ustanove.

Takvi napadi koštaju preduzeća u proseku 4,24 milona dolara, a zdravstvene ustanove čak i devet miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.