U trendu

Han uveren da će Srbija otvoriti poglavlja do kraja godine

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Briselu da je „vrlo uveren“ da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da budu otvorena još ove godine.

Han je danas u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja godišnje izveštaje Evropske komisije o Zapadnom Balkanu i Turskoj i  naglasio da je „Srbija ostvarila krupne korake na putu ka EU što ju je pribižilo i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja“.

„Srbija je dovršila akcione planove (za poglavlja), postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu“, rekao je Han. Evropski komesar je istakao i da „Srbija efikasno deluje u izbegličkoj krizi i relativno dobro izlazi na kraj sa prilivom izbeglica bez presedana“.

„Očekujemo da Srbija odlučno krene napred u reformama, posebno u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uklanjanju diskriminacije kao i reformi javne uprave i ekonomije“, naveo je evropski komesar.

U predstavljanju godišnjeg izveštaja o napretku Srbije, Han je istakao da je takođe važno da Srbija održi isti nivo predanosti za dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.