U trendu

Haos u Hongkongu: Policija gađa demonstarnte gumenim mecima (video)

Policija Hongkonga je primenila gas i pendreke u sukobu sa demonstrantima koji se protive izmeni zakona o ekstradiciji, javljaju mediji.

Prema podacima lista, policija je primenila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da se zaštite kišobranima, uzvikujući parole.

Ipak, suzavac nije zaustavio demonstrante, oni su pokušali da probiju metalnu ogradu. Policija je tada upotrebila pendreke i gumene metke.

Mediji javljaju da su demonstranti gađali pripadnike policije ciglama. Ima povređenih.

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povređene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspeli da uđu u jedan deo parlamenta, te ih policija sada tera napolje.

Šef policije tog grada Stefan Lo nazvao je sukobe masovnim protestima.

„Nemamo izbora osim da primenimo silu kako bismo zaustavili učesnike nereda od pokušaja da probiju našu liniju zaštite“, rekao je Lo.

On je osudio ponašanje demontranata i naglasio da nema potrebe da se nanose telesne povrede ljudima kako bi se izrazili svoje mišljenje.

Ranije je saopšteno da su šifrovanim komunikacionim kanalima demonstranti pozivani na eskalaciju protesta ako do 15.00 po lokalnom vremenu parlament ne odustane od diskusije o zakonu. U saopštenjima nije bio isključen ni napad na parlament. Čuli su se pozivi i o blokadi saobraćaja u gradu, uključujući metro i glavne puteve.

U Hongkongu se danima održavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Izmene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, uključujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji. Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun.

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu.

Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćen je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.