U trendu

Hapšenje u Njujorku zbog pretnji bombom jevrejskim grupama

Antidefamaciona liga (ADL) saopštila je danas da su je FBI i njujorška policija obavestili o hapšenju osobe osumnjičene da je povezana s pretnjama bombom protiv te grupe koja se bori za jevrejska prava i drugih jevrejskih grupa u SAD.

ADL je to objavila na Tviteru, a navode o hapšenju potvrdila je portparolka njujorške policije Sofija Mejson, ne preciziravši kada i gde je hapšenje izvedeno, kao ni identitet uhapšene osobe, prenosi Rojters.

Centrima i Å¡kolama jevrejske zajednice u SAD u pet navrata su upućene laÅŸne pretnje bombama ove godine, Å¡to je probudilo strahove od ponovnog rasplamsavanja antisemitizma, navodi britanska agencija.

Istovremeno, njujorško Tuşilaštvo saopštilo je da je danas u Misuriju uhapšen i optuşen 31-godišnji Huan Tompson zbog toga što je uputio najmanje osam pretnji bombom jevrejskim centrima.

Tompson je uhapšen jutros u Sent Luisu i trebalo bi da bude izveden pred sud kasnije tokom dana, navodi se u saopštenju. On se tereti za uznemiravanje bivše devojke putem interneta, a optuşen je i da je njeno ime koristio za pretnje bombom, precizira njujorško Tuşilaštvo.

Američki predsednik Donald Tramp, izraelski zvaničnici i jevrejske grupe osudili su novi talas zastrašivanja, kao i slučajeve vandalizma na čijoj su se meti našla jevrejska groblja.

Policija je prošlog vikenda saopštila da je oko 100 spomenika oskrnavljeno na jevrejskom groblju u Filadelfiji, nedelju dana nakon vandalske akcije na jevrejskom groblju u Sent Luisu.

Neke jevrejske grupe vide vandalizam i pretnje kao znak da su antisemitske grupe ohrabrene izborom Trampa za predsednika, napominje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.