U trendu

Haris i Kišida osudili akcije Kine u Tajvanskom moreuzu

TOKIO – Potpredsednica SAD Kamala Haris danas je tokom sastanka sa premijerom Japana Fumiom Kišidom potvrdila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država odbrani Japana, a ona i japanski premijer osudili su akcije Kine u Tajvanskom moreuzu.

„Razgovarali su o nedavnim agresivnim i neodgovornim provokacijama Narodne Republike Kine u Tajvanskom moreuzu i ponovo potvrdili važnost očuvanja mira i stabilnosti na tom području“, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Putovanje Harisove u Aziju koje obuhvata i posetu Južnoj Koreji, upriličeno je samo nekoliko dana nakon što su kineski zvaničnici izrazili zabrinutost zbog najave američkog predsednika Džozefa Bajdena da će SAD braniti ostrvo koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti.

Kamala Haris, koja će predvoditi američku delegaciju na državnoj sahrani ubijenog bivšeg japanskog premijera Šinze Abea, razgovarala je sa Kišidom i o nedavnom testiranju severnokorejske balističke rakete, kao i o značaju rešavanja pitanja japanskih državljana koje su otele severnokorejske vlasti, navodi se u saopštenju Bele kuće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.