U trendu

Hartli: Odnos između VB i SAD dubok i snažan

LONDON, 29. jula (Tajug) – Odnos između Velike Britanije i SAD je dubok i snažan, izjavila je danas nova američka ambasadorka u Britaniji DŽejn Hartli u intervjuu za radio Tajms.

Govoreći javno u svojoj novoj ulozi po prvi put, Hartli je više puta naglašavala važnost odnosa Vašingtona sa Londonom, jasno stavljajući do znanja da ga ceni ne samo predsednik, već i cela američka vlada, preneo je briselski portal Politiko.

Odnos između dve zemlje je daleko najbliži u odnosu na odnos SAD sa bilo kojom drugom zemljom na svetu, rekla je ona.

Hartli je, takođe, istakla mogućnost da predsednik SAD u budućnosti poseti Britaniju, rekavši da pokušava da ga nagovori da dođe.

Njen intervju je usledio usled sve veće zabrinutosti da Bajden ne ceni „posebne odnose“ između Britanije i SAD, nakon opaski koje je dao tokom posete Izraelu, gde je uporedio tretman Palestinaca sa tretmanom irskih katolika pod Britanijom u prošlosti, naveo je portal.

Bajdenu, koji ima irske korene, takođe, je trebalo godinu dana da imenuje novog ambasadora u Londonu dajući prioritet imenovanjima diplomatskih izaslanika u 30 drugih zemalja, uključujući i u Irskoj, dodao je Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.