U trendu

Hezbolah tvrdi da je raketirao Izrael u znak odmazde za udare iz vazduha

Libanski ekstremistički Hezbolah saopštio je danas da je ispalio rakete koje su pale blizu izraelskih pozicija kraj granice Libana, označivši to odmazdom za izraelske udare iz vazduha na jug Libana dan ranije.

Izrael je saopštio da je uzvratio na 19 raketa ispaljenih iz Libana i da je izraelski premijer Naftali Benet brzo sazvao sastanak sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima.

Izraelski vojni portparol potpukovnik Amnon Šefler je rekao da ta zemlja ne želi da izbije rat, ali da je spremna ako se to desi.

Današnja razmena vatre je velika eskalacija neprijateljstva izmedju nove Vlade Izraela i proiranskog Hezbolaha u vreme pojačane napetosti izmedju Izraela i Irana.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc upozorio je juče da je njegova zemlja spremna da napadne Iran.

On je zapretio Iranu posle nedavnog smrtonosnog napada dronom na naftni tanker za koji je Izrael optužio Teheran.

Mirovne snage UN (UNIFIL) razmeštene duž libansko-izraelske granice su rekle da su videle raketiranje iz Libana i uzvratnu artiljerijsku vatru Izraela.

Komandant tih snaga general Stefano Del Kol je rekao da one zajedno sa libanskom vojskom pokušavaju da pojačaju bezbednosne mere u pograničnom području i pozvao obe stane na momentalan prekid vatre.

Sirene su se danas pre podne oglasile širom Golanske visoravni i u Gornjoj Galileji blizu libanske granice.

Hezbolah je saopštio da je desetinama raketa pogodio otvorena područja kraj izraelskih pozicija u spornim Šeba farmama.

Izveštaja o žrtvama nije bilo.

Šeba Farme nalaze se na tromedji Izraela, Sirije i Libana.

Izrael tvrdi da su one deo Golana koji je izraelska vojska osvojila od Sirije u ratu 1967. godine.

Liban i Sirija medjutim tvrde da Šeba farme pripadaju Libanu.

Nasilje je eskaliralo u osetljivo vreme kada je Liban suočen sa mnogim krizama, uključujući ekonomsku i finansijsku i politički zastoj jer nema funkcionalnu vladu već godinu dana.

Odgovor Hezbolaha na izraelske udare, odmazdu na ispaljivanje tri rakete iz Libana u sredu, smatra se ograničenim.

Izraelski vojni portparol je rekao da je od 19 raketa tri palo na libansku teritoriju, a da je deset presretnuto odbrambenim sistemom Gvozdena kupola.

Smatra se da je ovo vreme osetljivo i za Izrael i novu izraelsku vladu od osam partija koja pokušava da održi prekid vatre sa palestinskim Hamasom vladajućim u Gazi posle jedanaestodnevnog rata koji je izbio u maju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.