U trendu

Hiljade prosvetara i studenata protestovalo u Budimpešti na državni praznik

BUDIMPEŠTA – Hiljade studenata, nastavnika i protivnika vlade protestovalo je u Budimpešti, zahtevajući reforme u sistemu obrazovanja i bolje uslove za prosvetare.

Protest u sredu, pod nazivom „marš slobode“, sazvali su sindikati prosvetnih radnika i studentske organizacije koji mesecima vrše pritisak na mađarsku vladu da obezbedi povećanje plata i ukidanje zakona kojim se ograničava pravo nastavnika na štrajk, prenosi AP.
Učesnici protesta uzvikivali su slogane poput „bez nastavnika, nema budućnosti“ i „štrajk je osnovno pravo“ dok su se kretali jednom od glavnih ulica u Budimpešti.

Grupe učenika i nastavnici učestvuju u štrajkovima, obustavljanju nastave i drugim aktima građanske neposlušnosti poslednjih meseci, nakon što vlada nije ispunila njihove zahteve, a to je dovelo do otpuštanja nekoliko nastavnika, navodi AP.
Katalin Torli, nastavnica koja je otpuštena iz srednje škole u Budimpešti nakon što je tamo radila 23 godine, rekla je na demonstracijama za AP da je Mađarska postala „ekstremno centralizovan autoritarni sistem” koji je oduzeo autonomiju onima koji rade u javnom sektoru.
„Mislim da ovaj pokret nije protiv vlasti, već protiv sistema“, rekla je Torli.
Demonstracije su održane na državni praznik, dan kada je 1848. godine započela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Za jedan od najvažnijih državnih praznika Mađarske, 15. mart, često se održavaju velika patriotska okupljanja, kao i protesti u glavnom gradu Budimpešti.
Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je juče svoju tradiciju obraćanja na ovaj dan u Budimpešti i umesto toga razgovarao sa pristalicama u malom gradu Kiskorošu, oko dva sata od prestonice, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar