U trendu

HNS: Komšić sramoti zemlju i uzurpira prava Hrvata

ZAGREB – Hrvatske stranke u BiH danas su oštro kritikovale hrvatskog člana Predsedništva Željka Komšića zbog slanja non-papera o stanju u BiH, optužujući ga da sramoti zemlju i nazivajući ga „uzurpatorom prava Hrvata“.

Hrvatski član tročlanog državnog vrha je šefovima diplomatija EU krajem marta poslao dokument u kojem optužuje Hrvatsku i Srbiju za mešanje u unutrašnja pitanja BiH i kritikuje evropske predstavnike zbog podilaženja hrvatskoj strani, prenosi Hina.

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) nazvao je Komšića drugim bošnjačkim članom tročlanog predsedništva, aludirajući da nije izabran glasovima Hrvata, nego Bošnjaka, koje u Predsedništvu predstavlja Šefik Džaferović.

„Ukazujemo međunarodnim partnerima na non-paper kao još jedan dokaz konstantne zloupotrebe državnih institucija“, saopštio je HNS i dodao da je Komšić izneo „neukusne optužbe o međunarodnim partnerima u EU i SAD-u i njihovim predstavnicima u BiH“.

Navodi se i da je Komšićev potez znak nervoze i to u trenutku kad intenzivno radi na izmenama izbornog zakona, koje, kako kažu u HNS, neće odgovarati „uzurpatorima hrvatskih mesta, niti će bilo kojeg stanovnika BiH ostaviti u diskriminatorskom položaju“.

Komšić je u pismu, u kojemu iznosi lične stavove, Hrvatsku i Srbiju optužio da se preko stranaka koje vode Dragan Čović i Milorad Dodik direktno mešaju u unutrašnja pitanja BiH, dok je misiju EU u toj zemlji optužio da podržava „zajednički zločinački poduhvat koji je presuđen u Hagu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.