U trendu

HNS: SDA glavni destabilizujući činilac u BiH

SARAJEVO – Hrvatski narodni sabor BiH saopštio je danas da vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) sa svojim predlozima ustavne i izborne reforme radi na rušenju Dejtonskog sporazuma i optužio tu stranku da je glavni destabilizujući činilac koji ugrožava mir u zemlji.

“SDA kroz svoje opasne namere želi da srusi Dejtonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduslove mira i temelje za multinacionalnu državu tri ravnopravnih konstitutivnih naroda“, saopštila je krovna organizacija Hrvata u BiH.

HNS je optužio SDA da nastavlja da vodi unitarističku politiku kojoj je cilj dominacija brojnijeg bošnjačkog naroda i „sistemska diskriminacija Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka“.

“Uprkos činjenici da je ovakvo delovanje direktno rušenje ustavnopravnog poretka, zvaničnici SDA svesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidejtonsko delovanje“, kažu iz HNS.

U dokumentu koji je uputila na više međunarodnih i domaćih adresa, SDA je optužila Srbiju i Hrvatsku da ruše Dejtonski sporazum, a za blokade u državi vodeću hrvatsku stranku HDZ BiH i srpsku SNSD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.