U trendu

HNS: Svedocimo zabrinjavajućoj retorici bosnjackog vođstva

SARAJEVO – Predsednici svih 12 stranaka okupljenih unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ocenili su u pismu javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice da ovih dana svedoče izuzetno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vođstva povodom najava Kancelarije visokog predstavnika (OHR) o izmenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona.

„Sistem pariteta i podele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu sa Vašingtonskim sporazumom i Dejtonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine“, navedeno je u pismu, preneo je portal Klix.ba.

HNS navodi da je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca, ali ističe svoju zabrinutost zbog, kako je navedeno, „alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane grupe na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija“.

U pismu naglašavaju da militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokratije i izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana.

Oni tvrde da se sa različitim vrstama pretnji i incidenata suočavaju već godinama i smatraju da je „došlo vreme za oštro osuđivanje govora mržnje koje doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički zvaničnici poslednjih sedmica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar