U trendu

Hoće li Austrija dobiti koncentracionu vladu?

BEČ – Austrijska vlada je uzdrmana nakon istrage pokrenute protiv kancelara Sebastijana Kurca i devet njegovih bliskih saradnika zbog optužbi za proneveru i davanje i primanje mita i Austrija bi mogla dobiti koncentracionu vladu.

Zeleni, koalicioni partner Narodne partije (OVP), čiji je lider Kurc, danas su zakazali razgovore sa šefovim poslanickih klubova svih parlamentarnih stranaka.

Unutar stranke Zelenih sve su glasniji zahtevi da partija zatraži smenu Kurca sa mesta kancelara.

Opozicija s druge strane pred današnje sastanke predlaže koncentracionu vladu.

Socijaldemokratska partija (SPO), inače po snazi druga stranka u zemlji, spremna je, prema rečima njenog šefa Pameli Rendi Vagner da formira vladu sa Zelenima, Slobodarskom partijom (FPO) i Neos-om.

SPO je u četvrtak održala sastanak predsedništva stranke na kojem je, kako prenose mediji, dogovoreno da se ostalim strankama ponudi formiranje koncentracione vlade.

Socijaldemokrate ne žele nikakvu koaliciju, već radni sporazum na osnovu kojeg bi se formirala vlada, a na njenom čelu žele svoju liderku Rendi-Vagner.

Ukoliko Zeleni odluče da „sruše“ vladu raskidanjem koalicije sa OVP postoji više opcija za buduću vladu.

Prva je vlada svih opozicionih stranaka sa Zelenima.

Druga opcija je manjinska vlada Zelenih, SPO i Neos-a uz podršku FPO.

Takođe postoji i mogućnost da predsednik Aleksander van der Belen, kao 2019. imenuje ekspertsku vladu do sledećih izbora.

Sledeća opcija je raspisivanje prevremenih izbora.

O sudbini aktuelne austrijske vlade odlučivaće se najkasnije u utorak, za kad je zakazana vanredna sednica parlamenta.

Inače, Kurc je već jednom bio smenjen kao kancelar 27.maja 2019. kada mu je izglasano nepoverenje u parlamentu.

On je prvi kancelar u istoriji Austrije kojem se tako nešto dogodilo, a sada bi mogao biti suočen sa novim smenom.

Međutim, nakon prvog „rušenja“ Kurc i njegova OVP iz izbora su izašli još snažniji i tada se očekivanja opozicije, pre svega SPO, da će građani glasti protiv narodnjaka, nisu ispunila.

Kurc je, međutim, i pored svih optužbi sa kojima je bio suočen u prošlosti i sada najpopularniji političar u Austriji i kako pokazuju istraživanja daleko ispred svih ostalih.

Od svoje partije je dobio punu podršku i jasno je poručeno ostalim partijama da OVP neće biti u vladi ako na njenom čelu ne bude Kurc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.