U trendu

Holandija: Suđenje ubicama novinara Petera de Vrisa

AMSTERDAM – Svedoci, snimci sa sigurnosnih kamera i forenzičarski dokazi ukazuju upravo na dvojicu muškaraca optuženih za ubistvo holandskog novinara Petera de Vrisa, rekli su tužioci danas na suđenju osumnjičenima u Amsterdamu.

De Vris (64), koji je pokrivao „crnu hroniku“, ubijen je u julu u Amsterdamu, piše AP.

Osumnjičeni su Holanđanin Delano G. (21), kao ubica, i Poljak Kamiel E. (35), kao osoba koja mu je omogućila bekstvo. Oni su uhapšeni nedugo nakon što je pucano u De Vrisa, 6. jula.

Tužioci su rekli da je policija pronašla dva pištolja u automobilu u kome su bežali kada su zaustavljeni na autoputu oko 50 kilometara od Amsterdama.

Premijer Mark Rute nazvao je to ubistvo „napadom na hrabrog novinara i napadom na slobodno novinarstvo koje je toliko bitno za holandsku demokratiju, ustavnu državu i društvo“.

De Vris je bio poznati holandski novinar i autor bestselera o kidnapovanju velikana Fredija Hajnekena 1983. godine.

Pisao je o kriminalu i korupciji, a i ranije je bio na meti pretnji kriminalnog podzemlja zbog povezanosti sa nekoliko slučajeva.

Nedavno je bio savetnik svedoka na suđenju vođi i članovima jednog kriminalnog klana koji je holandska policija opisala kao „podmazanu mašinu za ubijanje“.

Rođeni brat tog istog svetoka, kao i advokat koji ga je zastupao, takođe su ubijeni.

Vođa kriminalnog klana, Riduan Tagi, izručen je 2019. godine Holandiji iz Dubaija, gde u zatvoru čeka suđenje, zajedno sa još 16 osumnjičenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.