U trendu

Hong Kong ukida jednogodišnju zabranu uvoza hrčaka uvedenu zbog korone

HONG KONG – Hong Kong će sredinom ovog meseca ukinuti jednogodišnju zabranu uvoza hrčaka u okviru ukidanja nekih od restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa.

Gradsko odeljenje za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu saopštilo je za Bi-Bi-Si (BBC) da će ti glodari biti testirani na virus.

Prošle godine zvaničnici su rekli da će oko 2.000 životinja biti ubijeno kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Ovaj potez usledio je nakon izbijanja infekcije u prodavnici kućnih ljubimaca.

Hong Kong je prošle godine zabranio uvoz hrčaka nakon što je izbijanje delta soja kovida-19 u gradu povezano sa radnikom u prodavnici kućnih ljubimaca.

To je podstaklo zvaničnike da testiraju stotine životinja u radnji na korona virus i ispostavilo se da je 11 hrčaka uvezenih iz Holandije bilo pozitivno.

Zvaničnici su tada rekli da veruju da je to mogao da bude slučaj prenošenja korona virusa sa životinje na čoveka i rekli su da će oko 2.000 hrčaka i drugih malih životinja biti ubijeno kao „preventivna mera“.

U to vreme hiljade ljudi je potpisalo peticiju protiv odluke o ubijanju životinja.

Virus koji izaziva kovid, Sars-Cov-2, mogu da imaju životinje, uključujući pse, mačke i hrčke, koji se svi obično drže kao kućni ljubimci, ali nema jasnih dokaza da oni mogu lako da prenesu infekciju na ljude.

Hong Kong je prošlog meseca ukinuo skoro sve mere ograničenja protiv korona virusa, nakon sličnog poteza kontinentalne Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.