U trendu

Hongkong: Džimi Lai dobio novu kaznu zatvora

HONGKONG – Zatvoreni hongkonški medijski tajkun i kritičar Pekinga Džimi Lai danas je dobio novu zatvorsku kaznu od 14 meseci zbog svoje uloge u nedzvoljenom okupljanju 1. oktobra 2019. godine, tokom jednog od gradskih protestnih skupova te godine.

Kazna dolazi dve nedelje nakon što su vlasti zamrzle njegovu imovinu, bankovne račune i njegovih 71 odsto udela u medijskoj kompaniji „Next Digital.“, prenosi Rojters.

Ovog meseca, Lai, koji već služi kaznu od 14 meseci zatvora za učešće u sličnim demonstracijama 18. i 31. avgusta 2019. sa još devet aktivista proglašen je krivim za organizovanje nezakonitog okupljanja.

On je u zatvoru od decembra, nakon što mu je odbijena kaucija u odvojenom suđenju za kršenje zakona o nacionalnoj bezbednosti, što može da znači i maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Zakon, koji je prošle godine Hongkongu nametnula Kina, kažnjava secesiju i subverziju.

Lajeva ponovljena hapšenja izazvala su kritike zapadnih vlada i međunarodnih grupa za zaštitu prava, koje su izrazile zabrinutost zbog opadajućih sloboda u Honkongu, uključujući slobodu govora i okupljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.