najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hostese na Svetskom sajmu automobila u Parizu u dugačkim suknjama i poslovnim odelima

Na štandovima Svetskog sajma automobila u Parizu, primamljivo odevene hostese i dalje služe povećanju prodaje, na užas feministkinja, čak i mada su neke firme odlučile da ih obuku u dugačke suknje ili stroga, poslovna odela.

“Hostese više ne postoje!” – kaže Kerol Frensis, iz agencije “Penelope” koja je regrutovala skoro 300 hostesa za taj veliki trgovinski skup.

Dok neki proizvodjači i dalje tvrde: “180 santimetara i veličina 36 ili ništa!”, ona kaže da se više “ne vidi mnogo šta” na štandovima. Njeno objašnjenje je da “proizvodjači znaju da će slike dospeti na društvene mreže”.

“To je i dalje mačo. Najgori su Italijani”, tvrdi medjutim druga velika pariska agencija koja je regrutovala 400 hostesa.

Za udruženje feministkinja “Les chiennes de garde” (Psi čuvari), “seksualizacija vozila, povezana s muškom moći, nepodnošljiva je”.

“Utisak je da se devojka dobija uz automobil po istoj ceni!” i “ako su nas proizvodjači uverili da im je to potrebno za posao, ismejali su nas”, protestovala je Florans Montreno, osnivačica tog pokreta.

Profesionalci kažu da promena traje “oko tri godine” i da hostese rade svega jedan do tri dana.

“To je kao rad za reklame”, “nisam ‘fikus’, ne dižem nogu na masku automobila”, rekla je Matilda, 21, adekvatno obučena za “dnevni posao” na štandu Folksvagena.

U nebo plavoj košulji, tamnim farmerkama i belim tenis patikama, ta mlada studentkinja učenik ima iskustva na izložbama automobila. Njen prvi nastup – s drugom markom – naučilo ju je da “prihvati i obavesti kupca”, ali i šta da očekuju od nekih “starijih klijenata”.

“Jednom mi je jedan rekao: ‘Da li si i ti vrela kao taj motor?’. Drugi put bilo je: ‘Da li se možete popeti svuda, kao ovo vozilo?’ “.

Prikupljanje utisaka hostesa salona nije jednostavno, razgovor naglo prestaje kad saznaju šta je tema.

U automobilskom svetu više nego drugde, klišei, uključujući i najbanalnije, teško umiru, kao što je navedeno u izveštaju delegacije Senata za ženska prava objavljenom u sredu, pre no što je Sajam otvoren.

Preporuke su: “izaći iz mačo registra” u reklamama, izabrati “odeću koje smanjuju ulogu marioneta” i regrutovati “paritetno” muškarce i žene za sajmove, jačajući profesionalnu mešavinu u tom industrijskom sektoru.

Kod “Sitroena”, jedine francuske marke kojoj je na čelu žena, Britanka Linda Džekson, paritet se vidi na štandu, onoliko je muškaraca koliko i žena, hostesa. “Mislim da je to pošteno”, osmehnuo se mladi Rivan, 19, u crvenim pantalonama i bež jakni.

Za osnivačicu udruženja “Les chiennes de garde” to je “dobar znak da se ta marka kreće ka ravnopravnom pristupu”.

Ali, rekla je ona, “egalitarni mentalitet živi istovremeno sa arhaičnim iz 1950-ih godina, s provokativnom odećom”, čak i “pojam hostesa (domaćica) je problem”.

Rafael Remi-Lelo iz udruženja “Osez le féminisme”, ukazuje na “tipičnu praksu hiperseksualizacije, iskorišćavanja ženskih tela i njihove komercijalizacije”.

Primer je obrtno postolje južnokorejskog “Sangjonga” na kojem su, na štiklama od 12 santimetara, dve hostese – plavuša i crnka, utegnute u vrlo kratke haljinice bez ledja, zamoljene da poziraju s tri muškarca za fotografiju i to – bez i jednog automobila u kadru.

Obe hostese nisu imale tablet-računare na zadatku kao što je na drugim štandovima. Njihova uloga je samo da “skidaju veo” s novog modela Liv2 i “privlače kupce”, objašnjava plavuša Irina.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike