U trendu

HR veterani nezadovoljni radom DORH na ratnim zločinima

ZAGREB – Parlamentarani Odbor za ratne veterana predložiće Ministarstvu pravosuđa izmene i dopune Zakona o radu tužilaštva radi formiranja specijalizovanih tužilaštava za progon ratnih zločinaca na teritorijima gde su zločini počinjeni, izjavio je danas predsednik tog odbora, Josip Đakić.

Đakić je to rekao novinarima nakon što je glavni državni tužilac, Dražen Jelinić, Odboru za ratne veterane podneo izveštaj o radu Tužilaštva.

Đakić je rekao da je jasno da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, ali da nema dovoljno alata i specijalizovanih timova, čije će formiranje Odbor tražiti od Ministarstva pravosuđa.

Rekao je da nije zadovoljan radom Tužilaštva na predmetima ratnih zločina.

„Nismo zadovoljni segmentom gde se pod opštu amnestiju podvlače krivična dela koja su jasno definisana kao ratni zločin ili genocid, na vukovarskom području, u Škabrnji, Četekovcu, Voćinu i drugim stratištima širom Hrvatske“, kazao je Đakić, preneo je hrvatski tportal.

Tražili su, kazao je, da se još jednom preispita može li amnestija biti primenjena na dela za koja, kako tvrdi, postoje evidentirana, potpisana svedočenja, od kojih su neka pretočena u knjige.

Kao primer je naveo knjigu „Dimenzije zločina počinjenog u Vukovaru 91.“ o vukovarskim stratištima u Pekari, Ovčari ili Veleprometu, kao i za zločine koji su počinjeni i opisani u knjizi „Sunčica“.

„Te dve knjige smo danas spomenuli jer su u njima jasna svedočanstva o zločinima za koje smatramo da nisu procesuirana“, tvrdi Đakić.

Izveštajem o radu Tužilaštva nisu bili zadovoljni ni drugi članovi Odbora, među kojima je Miljan Brkić, koji smatra da ovaj izveštaj ne treba da podrazumeva rad Tužilaštva, već da niko u državi ne može biti zadovoljan nivoom rešavanja pitanja ratnih zločina.

Brkić smatra da svi treba da, kako je rekao, pognu glave i zapitaju se koji je to organizacioni oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta „rana zatvori, da žrtve i porodice žrtava, ali i progonitelji budu tamo gde im je mesto“.

Protiv izveštaja glasao je i poslanik opozicionog Mosta, Miro Bulj, koji je rekao da vlast priča uvek iste priče, a da ništa ne preduzima i očito će, naveo je, „ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim delovima Hrvatske“.

Bulj smatra da su za takvo stanje odgovorne sve vlade i politke, koje su DORH usmeravale da se više bave hašenjem, lociranjem i transferom hrvatskih generala u Hag.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.