U trendu

HRW:Dešavanja u Šeik Džarahu potvrđuju stvarnost aparthejda

NJUJORK – Nedavna eskalacija sukoba u Istočnom Jerusalimu i Gazi ukazuje na realnost aparthejda i progona u kome žive milioni Palestinaca, ocenila je danas organizacija „Hjuman rajts voč“ (HRW).

Eskalacija je započela zbog pokušaja da se iseli više palestinskih porodica iz Istočnog Jerusalima, koji je Izrael anektirao, ali je to po međunarodnom pravu okupirana teritorija.

Izraelske vlasti su planirale da isele Palestince i njihove domove u četvrti Šeik Džarah predaju jevrejskim naseljenicima, naveo je Omar Šakir, direktor odeljenja HRW za Izrael i Palestinu.

On je dodao da izraelski sudovi dopuštaju takve korake u skladu sa zakonom iz 1970. godine, koji omogućava da se jevrejskim vlasnicima ili njihovim naslednicima, uključujući jevrejska udruženja koja deluju u njihovo ime, vrati imovina za koju oni tvrde da su je posedovali u Istočnom Jerusalimu pre 1948. godine.

Palestinske porodice u tim domovima ranije su bile iseljene sa teritorije koja je danas Izrael. Njima zakoni ne omogućavaju da traže svoju zemlju i domove, koje su izraelske vlasti konfiskovale, kao i mnogim raseljenim Palestincima, pod izgovorom da su „odsutni“, nakon događaja koji su doveli do uspostavljanja države Izrael, izmedu 1947. i 1948. godine.

Taj diskriminatorski tretman, sa potpuno suprotnim pravnim ishodima za vlasnike imovine pre 1948. godine, zasnovanim na tome da li je potražilac imovine izraelski Jevrejin ili Palestinac, podvlači realnost aparthejda sa kojim se Palestinci u Istočnom Jerusalimu suočavaju, istakao je Šakir.

On je podsetio da skoro svi Palestinci u Istočnom Jerusalimu imaju uslovni rezidencijalni status, koji se može ukinuti, dok izraelski Jevreji u istoj oblasti imaju državljanstvo.

Palestinci žive u gusto naseljenim enklavama, koje dobijaju samo deo resursa koji se daju jevrejskim naseljima i ne mogu dobiti dozvolu za gradnju, dok se susedna jevrejska naselja izgrađena na eksproprisanoj palestinskoj zemlji šire, kaže Šakir.

Pošto su zbog pokušaja iseljavanja izbili protesti, izraelske vlasti su na njih odgovorile silom, što je uključilo i incidente čak i u krugu džamije Al Aksa.

Nastojeći da iskoriste priliku i sebe predstave kao branioce tog svetog muslimanskog mesta, Hamas i druge naoružane palestinske grupacije u Gazi počeli su da ispaljuju rakete na naseljena mesta u Izraelu.

Takvi napadi, koji su neselektivni i ugrožavaju živote desetina hiljada izraeskih civila, predstavljaju ratne zločine, ističe Šakir.

Povodom prekomerne upotrebe sile koju izraelske okupacione snage pokazuju nad palestinskim demonstrantima, on je naveo da ta praksa proizlazi iz decenijama starog pristupa izraelskih vlasti da koriste preteranu i nesrazmernu silu da bi ugušile palestinske proteste, što često dovodi do ozbiljnih povreda i gubitaka života.

Šakir je pozvao na prekid prakse nekažnjavanja zbog ozbiljnih kršenja prava, te pokretanje istrage i procesuiranje odgovornih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.