U trendu

Huti: Ispalili smo rakete na bazu u Abu Dabiju

SANA – Vojni portparol jemenskog pokreta Huta Jahja Sarea izjavio je danas da je njegova grupa ispalila balističke rakete na vazduhoplovnu bazu Al Dafrair u prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabiju.

Sarea je rekao da je ta grupa gađala i neka vitalna područja u Dubaiju koristeći bespilotne letelice, bez preciziranja o kojim ciljevima se radi, prenosi agencija Rojters.

Prethodno su Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili da su danas presreli i uništili dve balističke rakete koje su Huti ispalili na tu zemlju, i da u tom incidentu nije bilo žrtava.

To je bio drugi napad Huta na UAE nakon prošloneljnog napada izvedenog na jedno skladište goriva u Abu Dabiju, u kojem su ubijene tri osobe.

Taj napad je izazvao i požar u blizini međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju.

Saudijski državni mediji su rano jutros objavili da je koalicija presrela balističku raketu, a da su njeni ostaci oštetili jedan broj vozila na jugu kraljevstva.

Saopšteno je i da je kasno sinoć jedna balistička raketa pala na jug zemlje, i da su povređena dva strana državljanina, i uzrokovana šteta u industrijskoj zoni.

Duže od šest godina, Huti se bore protiv koalicije koju predvode Saudijska Arabija, a koja uključuje i UAE.

Huti su više puta izvodili prekogranične raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju.

Kako navodi Rojters, konflikt u Jemenu se uglavnom smatra ratom između Saudijske Arabije i Irana.

Koalicija je intervenisala u Jemenu u martu 2015. meseci nakon što su Huti zbacili međunarodno priznatu vladu iz Sane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.