U trendu

IAEA: Tri nuklearke u UKR prvi put izgubile spoljno napajanje

BEČ – Ukrajinske nuklearne elektrane Rovno, Hmeljnicki, južnoukrajinska elektrana i nuklearka Zaporožje izgubile su u sredu prvi put u istoriji, spoljno napajanje, izjavio je večeras generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

„Dok je svet fokusiran na opasnu situaciju u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožju, ne smemo da zaboravimo ni druga nuklearna postrojenja u zemlji“, rekao je Grosi u video izjavi, a prenosi agencija TAS S.

Istakao je da su po prvi put u istoriji tri nuklearne elektrane pod kontrolom Kijeva, kao i nuklearka Zaporožje, izgubili spoljno napajanje i isključeni su iz mreže.

„Sve su bile primorane da se oslone na hitne dizel generatore za električnu energiju koja im je potrebna kako bi osigurali svoju kontinuiranu sigurnost“, dodao je Grosi.

On je naglasio da bi „ova situacija bez presedana bila nezamisliva pre samo nekoliko meseci i da je duboko zabrinjavajuća“.

Takođe je rekao da IAEA ostvaruje napredak u uspostavljanju nuklearne bezbednosne i bezbednosne zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Tri nuklearne elektrane u Ukrajini ugašene su bile juče zbog ruskih raketnih napada, a ministar energetike German Galuščenko izjavio je ranije danas da Ukrajina očekuje da će nuklearke biti do večeras ponovo u funkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar