U trendu

ID tvrdi da je zauzela planinu na kojoj se krio Bin Laden

Takozvana Islamska država saopštila je danas da je zauzela planinu Tora Bora u istočnom Avganistanu u kojoj se krio Osama bin Laden, međutim Talibani su negirali tu tvrdnju navodeći da je još uvek pod njihovom kontrolom pećinski kompleks u kome se skrivao bivši lider al Kaide.

ID je ranije danas objavila audio snimak navodeći da se njihova zastava crne boje vijori na vrhu planine, a poruku je objavio radio Kalifat na pašto jeziku, da je pored planine osvojeno još nekoliko oblasti, a meštanima sela koji su pobegli od borbi poručeno je da se vrate kućama i ostanu zatvoreni, prenosi AP.

Portparol talibana demantovao je da je planina pod kontrolom ID, kao i da su talibani oterali pripadnike ID sa teritorija koje su osvojili u toj oblasti.

U međuvremenu portparol talibana Zabiulah Mudžahid kazao je AP-u da su talibanski borci oterali pripadnike ID iz oblasti Tora Bore koje je ranije osvojila ID.

Prema njegovim rečima više od 30 borada ID su ubijeni u tim borbama, a kako je dodao ID su pogodovali vazdušni napadi američke vojske na pozicije talibana.

Avganistanski zvaničnici ranije danas su naveli da borbe između ID i talibana koji kontrolišu Tora Boru traju još od utorka, ali nisu mogli da potvrde da su je ID zauzeli.

Provincija u kojoj se nalazi ta planina, graniči se sa Pakistanom i predstavlja glavno uporište ID u Avganistanu.

Tora Bora planine kriju nekoliko pećina u kojima su se ekstremisti al Kaide, predvođeni bin Ladenom, krili od koalicije predvođene SAD 2001. godine, nakon što su talibani ušli u Kabul i pre nego što je on otišao u susedni Pakistan.

Na osnovu svedočenja zatvorenih pripadnika al Kaide u američkom zatvoru u Gvantamo Beju na Kubi, bin Laden je prvo pobegao u provinciju Kunar na severoistoku Avganistana, pre nego što je prešao granicu sa PAkistanu.

Bin Ladena su 2011. godine ubile američke goke u skloništu u Pakistanu, koji se žalio da je ta racija narušila suverenitet države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.