U trendu

IHJJ pozdravio odluku Ministarstva prosvete Srbije

ZAGREB – Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) pozdravio je danas odluku Ministarstva prosvete Srbije o izmeni sadržaja udžbenika kojim se negira postojanje hrvatskog jezika, ocenivši je kao korak u dobrome smeru jer se njome, kako navode, ispravlja naučno neutemeljena teza.

Srpsko ministarstvo je od izdavača školskih udžbenika zatražilo izmenu podele južnoslovenske grupe jezika, prema kojoj je hrvatski jezik samo jedan od naziva srpskog jezika.

Prema kategorizaciji jezika objavljenoj prošle jeseni u udžbenicima za srpski jezik među južnoslovenske jezike pobrajani su makedonski, bugarski, slovenački i srpski, uz napomenu da neki „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjacki i crnogorski“.
IHJJ u saopštenju, koje prenosi Hina.

Navodi se da najnovijim činom Ministarstvo prosvete Srbije ispravlja „jednu potpuno naučno neutemeljenu tezu“, što je, kažu, svakako korak u dobrom pravcu.

Skreću pažnju, međutim, da su se u proteklih godinu dana pojavile barem još dve, kako kažu, sporne tačke koje se tiču medusobnih kulturno-jezičkih odnosa, a kao primer navode bunjevački novoštokavski ikavski dijalket.

Navode da je reč o zašićenom nematerijalnom kulturnom dobru Hrvatske, koje je proglašeno zasebnim bunjevačkim jezikom i dobio je status službenog jezika u Subotici, što je, navode, naučno potpuno neodrživo.

Uz to dodaju da je Srbija Zakonom o kulturnom nasleđu, usvojen u decembru prošle godine, proglašava dubrovačku književnost (do 19. veka) srpskom, što je, kako navode, takođe neutemeljeno i netačno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.