U trendu

IKT skratile vreme izvršenja poreskih obaveza za 27 sati

LONDON – Savremene tehnologije su od 2012. godine skratile prosečno vreme potrebno za ispunjenje poreskih obaveza za 27 sati na globalnom nivou, pokazuje izveštaj o radu poreskih uprava širom sveta pod nazivom „Paying Taxes 2020“, koji su pripremile kompanija PwC i Grupa Svetske banke.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, broj potrebnih plaćanja je takođe u proseku manji za 4,4, dok je ukupna stopa poreza i doprinosa smanjena sa 41,9 odsto na 40,5 procenata u istom periodu, navodi se u saopštenju PwC-a i Svetske banke.

Indeks koji se odnosi na proceduru nakon roka za podnošenje poreski prijave, a koji je uveden 2014. godine, porastao je na 60,9 prošle godine sa 58,9 koliko je iznosio pre pet godina.

U izveštaju se kao primer navodi da je u Brazilu i Vijetnamu vreme potrebno za izvršavanje poreskih obaveza skraćeno za 23 procenta 2018. godine u odnosu na godinu ranije, dok je u Obali Slonovače, Kirgistanu i Izraelu, broj plaćanja bio značajno manji.

Posmatrano generalno na globalnom nivou, poreska disciplina privrede je u proseku bila relativno stabilna, mereno na osnovu četiri elementa koji se koriste za procenu lakoće izvršenja poreske obaveze.

Ti elementi su: rok za ispunjenje obaveze (234 sata); broj plaćanja (23,1); ukupne stope poreza i doprinosa (40,5%) i indeks u vezi sa procedurom nakon roka za podnošenje poreske prijave (60,9 od 100).

Primena novih tehnologija daje poreskim upravama brojne mogućnosti koje plaćanje poreza čine efikasnijim i pomenute mogućnosti se stalno razvijaju. Važno je da poreske uprave idu u korak sa razvojem novih tehnologija, kao i da primenjuju nove tehnologije zarad svoje dobrobiti i dobrobiti poreskih obveznika.

S druge strane, pravna lica bi trebalo bi da usvoje nove tehnologije za potrebe oporezivanja kako bi bila u mogućnosti da odgovore na sve veće zahteve poreskih uprava za dostavljanje podataka, zaključuje se uizveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar