U trendu

Ima li istine u tome da u paracetamolu ima smrtonosnog virusa?

Upozorenje koje poslednjih dana kruži društvenim mrežama da lek paracetamol p-500 navodno sadrži smrtonosan virus nije istinito, prenose mediji u regionu.

Građanima se preporučuje da lekove uzimaju isključivo u apotekama uz savet lekara. U suprotnom, postoji rizik od nabavke medikamenata neproverenog kvaliteta, pa i falsifikovanih lekova.

Bez dokaza

Vest o navodnom prisustvu mačupo virusa u tabletama paracetamola, kako objašnjavaju iz Agencije Pobeda, pojavila se na internetu prvi put u Maleziji još početkom 2017, na privatnom twitter profilu, a bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, a na našem govornom području informacija je prenesena početkom januara, opet putem privatnog naloga na društvenim mrežama.

Tu vest ranije je demantovalo više zvaničnih institucija, odnosno nadležnih tela za kontrolu lekova u svetu poput Malezije, Indonezije, Singapura naveli su iz Agencije.

Nema rizika

Prema njihovim rečima, ni u regionu, ni u bazi Svetske zdravstvene organizacije o globalno prijavljenim neželjenim dejstvima lekova, nisu prijavljeni slučajevi koji bi mogli ukazivati na povezanost primene tableta paracetamola sa bilo kojom infekcijom, piše cdm.me.

– Dosadašnja saznanja o paracetamolu idu u prilog pozitivnom odnosu korist/rizik od primene ovog leka i nisu identifikovani bilo kakvi rizici koji bi se doveli u vezu sa pomenutim navodima – kazali su iz Agencije, podsetivši da paracetamol ima pozitivni efekt na snižavanje povišene temperature i lečenje bolova blagog intenziteta.

Virus ne može preživeti u tabletama

Mačupo virus, naglašavaju iz Kalimsa, ne može preživeti sam tehnološki proces proizvodnje tableta.

Oni objašnjavaju da mačupo virus ili virus bolivijske hemoragične groznice, izaziva simptome poput groznice, bolova u mišićima i zglobovima, krvarenja desni, a kod pojedinih pacijenata se javljaju i neurološki simptomi poput drhtavice, gubitka kontrole nad mišićima…

– Infekcija se može razviti nakon direktnog kontakta sa virusom, koji se najčešće prenosi putem fecesa ili urina inficiranih glodara (miševa) i do danas su infekcije ovim virusom dokumentovane samo u Južnoj Americi – naveli su iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, piše cdm.me.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar