U trendu

Indija: Protest desetine hiljada poljoprivrednika

NJU DELHI – Desetine hiljada poljoprivrednika dovezli su se danas na traktorima u glavni grad Indije, probijajući se kroz policijske barikade, prkoseći suzavcu i napadajući istorijsku Crvenu tvrđavu dok je Indija slavila Dan Republike.

Oni su mahali zastavama poljoprivrednih sindikata i verskim zastavama sa bedema tvrđave, gde premijeri svake godine podižu nacionalnu zastavu u znak obeležavanja nezavisnosti zemlje, preneo je AP.

Još hiljade njih došlo je pešice ili na konjima, uzvikujući parole protiv premijera Narendre Modija.

Ponegde su ih stanovnici obasipali cvetnim laticama i snimili neviđen skup svojim telefonima.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo kada se prevrnuo njegov traktor, dok poljoprivrednici navode da je ubijen.

Na snimcima televizijskih kanala moglo se videti nekoliko krvavih demonstranata.

Skoro dva meseca poljoprivrednici, mnogi od njih Siki iz Pandžaba i Harjane, kampovali su na ivici glavnog grada, blokirajući autoputeve koji ga povezuju sa severom zemlje.

Oni zahtevaju povlačenje novih zakona za koje kažu da će komercijalizovati poljoprivredu i uništiti zaradu poljoprivrednika.

Vlada, pak, insistira da će zakoni o poljoprivrednoj reformi koju je parlament usvojio u septembru biti od koristi poljoprivrednicima i podstaći proizvodnju kroz privatna ulaganja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.