U trendu

Indija: Rad od kuće zbog zagađenja u NJu Delhiju

NJU DELHI – Vrhovni sud Indije preporučio je danas vlastima da zatvore poslovne kancelarije u prestonici i obližnjim gradovima, dozvoljavajući milionima ljudi da rade od kuće u trenutku kada zvaničnici traže načine za smanjenje opasnog zagađenja vazduha koje je dovelo do zatvaranja škola.

Ova akcija usledila je nakon što su gradske vlasti u Nju Delhiju, koji se bori sa toksičnim smogom od početka novembra, u subotu preduzele vanredne mere, naredivši zatvaranje škola i građevinskih radova na četiri dana, prenosi agencija Rojters.

Sud je, takođe, zatražio hitne korake za obuzdavanje požara u državama Harjana, Pendžab i Utar Pradeš, koje su izazvali stotine hiljada farmera koji nastoje da oslobode polja za novu sezonu setve.

„Želimo akciju po tom pitanju“, izjavio je sudija Surja Kant.
Napori Indije da smanji sagorevanje otpada od useva, glavnog izvora zagađenja vazduha tokom zime, imali su malo efekta, uprkos tome što je potrošila milijarde rupija u protekle četiri godine.

Indeks kvaliteta vazduha u Delhiju je danas iznosio 343 na skali od 500, što je signal „veoma loših“ uslova koji mogu izazvati respiratorne bolesti pri produženom izlaganju.

Vrhovni sud je naložio i mere za zaustavljanje neesencijalnog saobraćaja, smanjenje industrijskog zagađenja i ograničavanje prašine.

Lošem kvalitetu vazduha u Delhiju, koji se često rangira kao najzagađenija prestonica na svetu, doprinose i elektrane na ugalj van grada, kao i spaljivanje smeća na otvorenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar