U trendu

Indijanci u SAD nepoverljivi prema vakcini

VAŠINGTON – Veoma mali broj starosedelaca u SAD učestvovao je u ispitivanju vakcina protiv kovid-19, što ostavlja prostora za sumnju da li će imunizacija imati istog efekta na pripadnike tih zajednica.

Razlozi za malu zastupljenost u ispitivanjima jeste što su ona vršena uglavnim u većim gradovima i bez posebnog fokusa na indijanska plemena, kao i negativna iskustva tih zajednica prema medicinskim eksperimentima u prošlosti, piše AP.

Malo se od 574 federalno priznatih plemena u zemlji prijavilo za studije, a njihovo oklevanje često je posledica sumnje i nepoverenja. Mnoga plemena takođe zahtevaju nekoliko slojeva odobrenja za klinička ispitivanja, na šta naučnici nisu uvek spremni.

Pleme Navaho, želeći da osigura da vakcina protiv kovid-19 bude efikasna za njegove pripadnike, saopštilo je da će pozdraviti klinička ispitivanja kompanije Fajzer u svom rezervatu koji se proteže u Arizoni, Novom Meksiku i Juti. Ali članovi plemena odmah su optužili svoju vladu da im je dozvolila da budu zamorci, ukazujući na bolna vremena u prošlosti kada Indijanci nisu pristajali na medicinsko testiranje ili nisu bili u potpunosti informisani o procedurama.

Pleme Havasupai pre deceniju je dobilo parnicu u kojoj je tužilo naučnike državnog univerziteta u Arizoni da su zloupotrebili uzorke krvi namenjene istraživanju dijabetesa za proučavanje šizofrenije i migracije drevne populacije bez dozvole plemena.

Druge priče o sterilizaciji indijanskih žena, zabeležene u saveznom izveštaju 1976. godine, i vojna ispitivanja radioaktivnog joda nad starosedeocima Aljaske izazvale su nepoverenje.

Ipak, istraživanja poput onog koje je utvrdilo da je prva generacija vakcina protiv bakterijskog meningitisa bila manje efikasna među decom Navahoa i Apača od šest meseci i mlađom, podsećaju na važnost ispitivanja, piše AP. Stopa bolesti je bila među tom decom pet do deset puta veća od opšte populacije.

Istraživači i lekari u indijanskim zajednicama takođe su otkrili da standardne doze lekova poput sredstava za razređivanje krvi nisu uvek najbolje odgovarale članovima plemena.

Takođe, studija koja je nedavno indirektno otkrila da HPV vakcina ne štiti od soja koji je vodeći uzrok raka među indijanskim ženama na Velikim ravnicama pokazuje koliko je važno imati više indijanskih istraživača i dobrovoljaca uključenih u klinička ispitivanja, zaključuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.