U trendu

Ipak im se obratio: Duterte tražio i dobio pomoć američkih specijalaca

Američke specijalne snage pomažu Oružanim snagama Filipina kako bi se okončala opsada Maravi Sitija na jugu te zemlje koju drže ekstremisti povezani s Islamskom državom, kazao je portparol ambasade SAD Rojtersu.

Agencija navodi da do sada nije bilo nikakvih potvrda da američke snage pružaju pomoć u bici za ovaj grad koja je ušla u treću nedelju.

Rojters navodi da je angažovanje specijalaca SAD usledilo nakon višemesečnih zategnutih veza dve savezničke zemlje zbog neprijateljstva koje je filipinski predsednik Rodrigo Duterte iskazivao prema Vašingtonu i njegovog obećanja da će izbaciti sa teritorije Filipina američke snage koje već dugo toj zemlji obezbeđuju obuku i pomoć.

„Na zahtev vlade Filipina, američke snage za specijalne operacije pomažu Oružanim snagama Filipina u aktuelnim operacijama u Maraviju, time se pruža pomoć komandantima Oružanih snaga Filipina na terenu u borbi protiv (islamističkih organizacija) Maute i Abu Sajaf. Iz bezbednosnih razloga, ne možemo da razgovaramo o specifičnim tehničkim detaljima podrške SAD aktuelnim operacijama Oružanih snaga Filipina“, kazao je portparol američke ambasade u Manili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar