U trendu

Iran će poštovati sporazum tek kad SAD ukinu sve sanckcije

TEHERAN – Iran neće prestati da obogaćuje uranijum za 20 odsto dok SAD potpuno ne ukinu sve sankcije toj zemlji, rekao je danas neimenovani visoki zvaničnik Irana povodom izveštaja američkih medija da bi Vašington mogao da ponudi nove uslove sporazuma pre nego što počnu novi pregovori o nuklearnom sporazumu.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena želi da uključi Iran u razgovore sa ciljem da obe strane ispune svoj deo dogovora, prema kojima bi ekonomske sankcije Iranu bile ukinute ako on zauzvrat ograniči ambiciozni program nuklearnog naoružanja, koji Teheran negira, ocenjuje Rojters.

„Visoki iranski zvaničnik je rekao za Pres TV da će Teheran zaustaviti obogaćivanje uranijuma za 20 odsto samo ako SAD prvo ukinu sve sankcije Iranu“, poručila je državna Pres TV na svom sajtu.

Zvaničnik je poručio i da će, ukoliko se ne promene stvari, Teheran sve manje poštovati obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015, upozoravajući da Vašingtonu brzo curi vreme, dodaje se na sajtu nacionalne televizije.

Prema pisanju portala Politiko, američki predlog, na kojem se još radi, predviđa da Iran zaustavi neke od nuklearnih aktivnosti, kao što je rad na naprednim centrifugama i obogaćivanju uranijuma, a da zauzvrat dobije delimicno ukidanje ekonomskih sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar