Iran će primeniti meru reciprociteta prema SAD

Iranske vlasti su danas odlučile da primene princip reciprociteta posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak Irancima i državljana šest drugih muslimanskih zemalja u SAD, saopštilo je ministarstvo spoljnijh poslova Irana.

„Uz poštovanje prema američkom narodu ali i uz pravo zaštite prava svojih državljana, Iran je odlučio da primeni meru reciprociteta posle uvredljive odluke SAD prema Irancima i ta mera će biti na snazi dok se ne ukine američka“, navodi se u saopštenju.

Američki predsednik do daljeg je zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromosečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Tramp je u petak potpisao dekret kojim se uvodi zabrana izdavanja američkih viza državljanima ovih većinski muslimanskih zemalja da bi se onemogućilo da „radikalni islamski teroristi“ udju u SAD.

Iransko ministarstvo je navelo da američka odluka sadrži elemente suprotne medjunarodnim pravilima i dodalo da je naložilo ambsadama i konzulatima da pomognu „iranskim državljanima kojima je onemogućeno da se vrate svojim domovima, radnim mestima ili studijama u SAD“.

Iranski mediji su danas preneli da je nekolicini iranskih državljana bilo onemogućeno da udju u avion za SAD posle Trampovog ukaza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.