U trendu

Iran:Drugi dan vežbi „Veliki prorok“, tenkovi i padobranci

TEHERAN – Iranska revolucionarna garda nastavila je tokom noći vežbu kopnenih snaga u blizini iračke granice, u kojoj su učestvovale tenkovske jedinice, bespilotne letelice i padobranci, potvrdila je državna televizija, prenosi Rojters.

U izveštaju iranskih državnih medija se precizira da je noćas nastavljena godišnja vojna vežba pod nazivom „Veliki prorok“, koja je započela juče nakon jednonedeljnih proslava obeležavanja 42. godišnjice Islamske revolucije 1979. godine, navodi agencija.

Rojters prenosi da se na manevrima na jugozapadu zemlje uvežbava i procenjuje spremnost snaga Iranske revolucionarne garde, a u vežbi će se koristiti i dronovi i helikopteri.

Poslednjih meseci Iran je intenzivirao svoje vojne vežbe sa ciljem da izvrši pritisak na američkog predsednika Džoa Bajdena zbog nuklearnog sporazuma, koji je najavio da bi mu Amerika mogla ponovo pristupiti.

Agencija navodi da je samo prošlog meseca Teheran testirao balističke rakete „zemlja-zemlja“ i pomorske rakete kratkog dometa, kao i dronove domaće proizvodnje.

Bivši predsednik Tramp je 2018. jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, kojim se Teheran složio da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kada su SAD vratile sankcije, Iran je postepeno i javno napustio ograničenja iz sporazuma o svom nuklearnom razvoju, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.