U trendu

Iran i SAD u pregovorima oko zatvorenika

DUBAI – Iran je započeo pregovare sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeni zatvorenika kako bi oslobodio Irance koji su u američkim zatvorima zbog kršenja američkih sankcija.

Zbog svojih humanitarnih ciljeva, Iran je spreman da razmeni sve političke zatvorenike u zamenu za oslobađanje svih svojih zatvorenika koji su zatočeni širom sveta, piše Rojters.

„U toku su pregovori o razmeni zatvorenika između Irana i Amerike, a mi ćemo izdati više informacija ako iranski zatvorenici budu oslobođeni i ako se osiguraju interesi zemlje i ako se pregovori zaključe“, reko je vladin portparol Ali Rabiei.

Pregovori Irana sa svetskim silama o oživljavanju nuklearnih pogodbi iz 2015. godine, koje su Sjedinjene Države napustile 2018. godine, je obustavljen na tri nedlje.

Dogovorom su nametnuta ograničenja iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Portparol američkog državnog odeljenja, Ned Prajs rekao je da Vašington neće nametnuti rok za sedmu rundu pregovora, a samo Teheran može odrediti kada će razgovori biti nastavljeni.

Islamsku republiku, u kojoj se nalazi nekolicina Iranaca-Amerikanaca, aktivisti za prava, optužili su za hapšenje dvojnih državljana kako bi pokušali izvući ustupke iz drugih zemalja. Iran je odbacio optužbu.

U maju su Sjedinjene Države demantovale izveštaj iranske državne televizije da su zemlje postigle dogovor o zameni zatvorenika i razmeni 7 milijardi dolara zamrznutih naftnih fondova pod američkim sankcijama u drugim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar