U trendu

Iran: Nastavljeni protesti protiv vlasti zbog rušenja zgrade

TEHERAN – Protesti protiv vlasti u Iranu nakon smrtonosnog urušavanja zgrade nastavljaju se nedelju dana nakon incidenta, pokazuju snimci na društvenim mrežama, prenosi Bi-Bi-Si.

Gnevni demonstranti su svake noći izlazili na ulice širom provincije Huzestan, gde se prošlog ponedeljka srušila nedovršena zgrada u gradu Abadanu.

Broj mrtvih porastao je na 34, a četiri osobe se i dalje vode kao nestale, izvestila je danas državna novinska agencija Irna.

Kako se navodi u izveštaju Irne, 13 ljudi, navodno uključujući gradonačelnika Abadana, dva bivša gradonačelnika i izvođača radova, uhapšeno je zbog urušavanja zgrade.

Međutim, demonstranti okrivljuju višu vlast, optužujući je za nemar i korupciju.

Demonstracije su održane i u drugim delovima Irana, uz povike „Smrt Hamneiju!“, koji su upućeni iranskom vrhovnom lideru.

Kako je prenela agencija Rojters, taj povik mogao je da se čuje na neproverenom video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Slični povici čuli su se na protestima u južnom lučkom gradu Bušeru.

Operacije potrage i spasavanja su se u međuvremenu nastavile na mestu srušenog 10-spratnog poslovnog bloka.

Irna je izvestila da su donji spratovi zgrade, u najprometnijoj poslovnoj ulici u Abadanu, bili otvoreni nekoliko dana, dok su građevinski radovi nastavljeni iznad.

Incident je pokrenuo pitanja o standardima bezbednosti zgrada u zemlji, navodi Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.